Investițiile lunii octombrie 2024 și un pic despre Fondul Proprietatea
Don't look for the needle in the haystack. Just buy the haystack! - John Bogle
Pentru cei care abia încep să citească blogul, aventura noastră a început aici.
Despre strategiile de investiții am scris aici și aici.
Deoarece e un subiect încă fierbinte pentru mine, încep prin a vă mulțumi tuturor acelora care m-ați votat în cadrul AGOA al Fondului Proprietatea și sper că îmi veți fi alături și la următoarele alegeri. Pentru cei care nu ați citit pe LinkedIn și Facebook, lupta a fost strânsă, în sensul că a intrat în Comitetul Reprezentanților doar candidatul propus de BT Asset Management, dna. Ileana Lăcrămioara Isărescu, cu 56% din voturile exprimate, pe al doilea loc clasându-se dl. Nicholas Paris, cu 48% din voturi, ratând astfel la mustață pragul de 50%+1 necesar obținerii unui mandat. La AGA, dl. Paris a fost întrebat de părerea lui despre propunerile statului și a încercat să explice că ar fi în interesul nostru ca Fondul să-și conserve mărimea pentru a o face atractivă pentru alți administratori. Deși argumentația sună valid, nu cred că ne putem aștepta la foarte mult sprijin din partea dânsului în viitor. Sper că veți ține cont de asta la următoarele alegeri.
Noi am reușit să strângem puțin peste 11% din drepturile de vot și puțin peste 29% din voturile total exprimate, în condițiile în care mulți dintre veteranii pieței au fost de părere că nu vom strânge nici 5% din voturi. Dar, de această dată, retailul s-a mobilizat mai bine decât de obicei. Am avut peste 1300 de voturi exprimate prin eVote, ceea ce îmi dă speranțe pentru următoarea AGA. Vă mulțumesc încă o dată pentru sprijinul incredibil acordat! Deși am pierdut această confruntare, returul se va juca în câteva luni cu forțe proaspete. Voturile voastre m-au convins că nu am depus efortul degeaba și că merită să continui lupta cu toată energia mea.
Totodată, țin să mulțumesc și celor care sprijină blogul, în sensul că mă motivează să scriu periodic. Încasările nete totale ale blogului au fost în valoare de 71.80 EUR.
Acei bani deja se regăsesc în portofoliile pe care le voi prezenta în cele ce urmează, și respectiv, după conversia banilor din donații am alimentat fiecare cont cu 1268.62 lei.
Începem cu Elsa, în luna septembrie am subscris la oferta publică de răscumpărare de la FP. Am încasat după comisioane 28.39 lei. Am mai primit o acțiune gratuită la BVB pe care am vândut-o cu 48.77 lei net și am mai încasat 30.71 lei valoare reziduală din compensarea fracțiilor. Astfel că, din păcate, supriza scoaterii BVB din indice a costat aproximativ 18.28 lei. Am mai fost întrebat de ce nu am ales să replic primele 10 sau 15 companii din BET, dar de fapt aș muta această problemă doar un pic mai sus, respectiv mi-aș complica viața chiar mai tare în sensul că de fiecare dată când compania de pe locul 15 și cea de pe locul 16 fac schimb de locuri ar trebui să vând la una și să cumpăr la cealaltă. Schimbările în componența indicilor în schimb sunt evenimente mai rare, se întâmplă odată la jumătate de an, dacă se întâmplă. În septembrie Elsa a mai încasat 58.18 lei dividende speciale de la SNP. Când s-a anunțat schimbarea indicilor BVB v-am scris că am vândut cele 15 acțiun BVB cu 57.4 lei. Am refăcut tabela cu ponderile așteptate pentru luna aceasta:
Dat fiind că ponderile oficiale ale Premier Energy (PE) și Antibiotice (ATB) nu erau cunoscute am cumpărat oarecum orbește PE de aproape toți banii din cont la acel moment respectiv 66 acțiuni cu un preț mediu de 19.94 lei. Ulterior, din banii transferați și ce s-a mai adunat în cursul lunii, am achiziționat 311 acțiuni la ATB cu un preț mediu de 3.22 lei.
Noua structură a portofoliului este reprezentată în figura următoare:
Randamentul portofoliului arată în felul următor:
În cazul Annei, ponderile și sumele necesare aproximative sunt:
Și în cazul Annei a fost o lună cu foarte multă activitate în cont. Am subscris la oferta publică de răscumpărare de la FP. Am încasat după comisioane 363.85 lei. Am mai primit o acțiune gratuită la BVB pe care am vândut-o cu 48.77 lei net și am mai încasat 36.02 lei valoare reziduală. Chiar și cu dividendele primite, investiția în BVB a costat portofoliul aproximativ 62.5 lei. Am vândut și COTE, încasând 993.21 lei net, cu o mică pierdere, dar luând în calcul dividendele, cu un profit de aproximativ 44 lei. În septembrie, Anna a mai încasat 58.18 lei dividende speciale de la SNP.
Folosind banii din cont am cumpărat 76 acțiuni la Premier Energy (PE) cu un preț mediu de 19.9389 lei, 321 acțiuni la Antibiotice (ATB) cu un preț mediu de 3.2180 lei, și 15 acțiuni la SNN la un preț de 42.1927 lei astfel ajungând la un preț mediu de 45.2203 lei (anterior 47.3829 lei). În final am mai rămas cu 108.86 lei cash în portofoliu.
În urma cumpărăturilor, portofoliul arătând în felul următor:
Randamentul portofoliului arată în felul următor:
Chiar dacă portofoliile sunt oarecum pe pilot automat, un investitor în companii individuale trebuie întotdeauna să urmărească comunicatele companiilor.
Operațiunile corporative de tip majorări de capital social sau răscumpărări pot aduce valoare semnificativă portofoliului, iar dacă investitorii le ignoră, randamentul lor va fi mai mic decât cel teoretic posibil.
Iar uneori implicarea (sau neimplicarea) activă a investitorilor poate influența semnificativ direcția unei companii. De aceea sper că postările mele vă aduc valoare și că veți continua să mă urmăriți.
Ileana Lăcrămioara Isărescu, mai are si alte calitati in afara de numele ala glorios, si taticul turnator la Securitate?
Buna. Acum, in octombrie 2024, aveti idee ce brokeri permit deschidere de cont pt copii minori ? Eventual daca sunt mai multi, care are cele mai mici comisioane / taxe ?
Multumesc.