Strategii partea a doua
"Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow." - Paul Samuelson
Structura portofoliilor
Cum am mai amintit în postarea anterioară Anna va avea un portofoliu care va cuprinde companiile din indicele BET, dar cu ponderi egale. Luând în calcul dimensiunea minimă stabilită de mine pentru un ordin, rezultă un portofoliu de un pic peste 10303 lei pentru început ca să aibă toate companiile cu ponderile oarecum egale. Având la dispoziție sume mai mici de atât în fiecare lună se vor cumpăra doar două din cele 20 de companii care sunt parte al indicelui.
Ponderile calculate au fost optimizate un pic pentru a lua în calcul pragul minim de rentabilitate pentru un ordin, acesta fiind de 500 lei (minus comisionul de cumpărare). La data scrierii acestui articol numărul de acțiuni total necesar calculat pentru acest portofoliu arată în felul următor:
Portofoliul Elsei încearcă să urmărească ponderile indicelui BET-TRN - aceasta include dividendele nete. Unele companii având pondere foarte mică în indice (sub 1%). La data scrierii acestui articol componența indicelui și numărul de acțiuni calculat pentru a replica BET luând în calcul iarăși constrângerea de ordin minim rentabil este:
Se poate observa că totalul necesar pentru a replica BET conform ponderilor din indice este un pic peste 97885 lei, o sumă sensibil mai mare decât în cazul Annei.
Strategia de cumpărare
Dat fiind că lunar voi plasa doar 1-2 ordine, cel mai la îndemână e ca în fiecare lună să cumpăr acțiunea care are cea mai mare pondere în indice, dar care are cea mai mică pondere în portofoliu. În acest fel evit de exemplu ca în cazul portofoliului Elsei să cumpăr prima companie din BET ani de zile la rând fără să mai cumpăr nici-o altă companie.
Luna viitoare voi începe să postez despre activitatea propriu-zisă din portofolii.
Aceasta e partea a treia a seriei de articole. Primul articol îl găsiți aici.
Aceasta e partea a treia a seriei de articole. Al doilea articol îl găsiți aici.
Nu, acele valori sunt ținte teoretice de atins în primă instanță pentru a acoperi alocarea țintă. Veți vedea cam peste un an că totalul la portofoliul cu ponderi egale va tinde spre următorul prag, în jur de 20000 de lei. Celălalt portofoliu se mișcă 'mai leneș'
Buna seara. Imi scapa ceva in modul in care ati impartit cele 2 portofolii. Mi-e clar fiecare ce va urmari/replica insa nu mi-e clar de unde e diferenta de valoare intre cele 2 portofolii. Ambele pleaca la drum cu valorile specificate 10000 respectiv 97000, adica sunt deja alimentate cu aceste sume si doar va mentineti achizitiile lunare specificate?
Multumesc!