Plan de investiții pentru copiii mei
The only problem with market timing is getting the timing right - Peter Lynch
Un început
Niciodată nu e prea târziu să investești, niciodată nu e prea devreme să investești. Deoarece fetelor mele le plac foarte mult poveștile, aceasta este începutul poveștii noastre. Scopul acestui blog este să urmărească traseul în investiții al celor două portofolii. Ca să fie mai ușor să le deosebesc pe fete le voi numi Anna și Elsa, filmul lor preferat fiind inspirație pentru numele acestui blog.
De ce?
De ce îmi bat capul să fac câte un portofoliu pentru doi copii de 6 și nici 4 ani? Fix pentru că niciodată nu e prea devreme să investești. Fata mai mare, Anna, va împlini 6 ani luna aceasta și m-am gândit că de ziua ei e un început foarte bun să alimentez contul de tranzacționare creat recent pentru ea. Evident n-o pot lăsa nici pe cea mică, Elsa, pe dinafară, așa că traseul lor investițional va începe în același timp.
Banii care se vor strânge în portofoliile lor, dar mai ales experiența investițională le vor ajuta ca la maturitate să poată sta pe picioarele lor. Începutul în viață este întotdeauna mai ușor dacă pornești cu o plasă de siguranță. În plus, având portofoliile lor, vor putea vedea companiile în care sunt investiți banii lor primiți de la bunici, din alocație, etc.
Planul meu este ca peste 8-10 ani să le învăț despre investiții și să le las să-și gestioneze măcar o parte din portofoliu singure.
De ce îmi bat capul cu blogul? Poate că va inspira și pe alții să investească. Ce scriu aici nu sunt recomandări de investiții, nu sunt consultant, nu vând cursuri, sunt doar un simplu investitor care își expune ideile. Uneori poate voi posta și despre alte subiecte, dar măcar o postare lunară va fi dedicată portofoliului fetelor.
Dar care e planul?
O să fac o postare separată despre strategiile de investiții, dar planul în sine este să investesc lunar câte 1000 de lei în fiecare cont. Am ales suma de 1000 de lei pentru că este un număr rotund și permite optimizarea comisioanelor de cumpărare.
Pentru cei care vor să depună un efort similar, după părerea mea, 500 de lei lunar este o sumă potrivită pentru investiția în viitorul unui copil. Alocația e 256 de lei, diferența în general se strânge din cadouri la diferite sărbători, zile de naștere etc. Sunt convins că în multe familii din clasa medie s-ar găsi 500 de lei lunar.
Dar de ce accept donații?
Ce ofer aici este transparență totală. Voi documenta strategiile, vă voi pune la dispoziție fiecare ordin executat, prețul, numărul de acțiuni achiziționate, evoluția portofoliilor. Așa ceva nu cred că mai există în blogosfera românească. În același timp, asta presupune muncă din partea mea.
Cât timp voi avea cel puțin un abonat plătitor promit că nu mă voi lăsa de scris.
Suma netă strânsă din abonamente, după scăderea taxelor substack, va fi investită în portofoliile copiilor și va fi vizibilă în situația lunară pe care o voi publica.
Articolele pe acest blog vor fi tot timpul accesibile gratis, priviți deci abonamentul ca pe o donație. Prețul abonamentului l-am fixat la pragul minim acceptat de substack.
Salutare! Ce broker permite deschiderea unui cont de investiții pentru minori? Mulțumesc!