Strategiile de investiții
"Investing is a funny business. It's really easy to be average. Just buy an index fund. It's really hard to be above average." - Howard Marks
Cum abordez problema?
Cei care cred că voi da ponturi bursiere pe acest blog vor fi dezamăgiți. Țineți minte: pe termen lung, de 10-20 de ani doar 10-15% din managerii de fonduri profesioniști bat piața, iar media investitoriilor invididuali face o figurație și mai proastă.
De-a lungul timpului s-au făcut foarte multe studii despre cele mai simple și eficiente metode de a investi pe piața de capital. Fiind adeptul principiului KISS (Keep It Simple, Stupid), voi alege strategia cea mai simplă de implementat care nu necesită efort de a urmări companiile individuale din portofoliu. Chiar dacă la unele din ele le fac analiza fundamentală pentru propriul portofoliu, voi ignora cu desăvârșire ce știu despre companii și voi investi ca și cum aș fi un laic al bursei.
Majoritatea nu au timpul sau cunoștințele necesare analizei companiilor, dar asta nu înseamnă că nu pot fi investitori pe bursă.
Vreau să demonstrez că inclusiv un copil de 6 ani poate fi investitor, trebuie doar consecvență în abordare și ignorarea fluctuațiilor inerente ale pieței.
Sunt de părere că simulările sunt utile doar până la un anumit punct, în viața reală întotdeauna cumperi și vinzi în funcție de ce există în Ask și Bid. Nu vei cumpăra aproape niciodată pe minimele graficelor, nici nu vei vinde aproape niciodată pe maximele graficelor. Povestea noastră e o poveste reală, cu cifre reale.
În ce voi investi?
Voi alege cea mai la îndemână variantă de selecție pentru a alege companiile în care voi investi… 🥁 …indicele BET. O să mă întrebe lumea:
De ce indicele BET?
Sumele sunt relativ mici, nu prea ar merita ieșit pe piețele internaționale cu ele, deci rămâne varianta cea mai comodă, bursa locală. În plus nu știu case de brokeraj care să ofere cont extern pentru minori. Astfel rămâne varianta la îndemână, Bursa de Valori București.
Indicele BET având cele mai mari și mai lichide companii de pe bursa noastră e suficient de diversificat. În plus comisia de indici face stock picking în locul meu, companiile mai puțin performante ieșind automat din indice, altele mai performante intrând în locul lor.
Cu cât o strategie e mai simplă cu atât sunt șansele mai mari ca ea să fie respectată pe termen lung.
Dar de ce nu iau pur și simplu ETF BET Patria?
În primul rând comisionul de administrare anual e imens pentru un indice de 20 de companii. Probabil că un 0.3-0.4% pe an l-ar face atractiv, dar atunci despre ce aș mai scrie? Lăsând gluma la o parte, cheia în investiții, pentru marea majoritate, în opinia mea umilă, este consecvența și diversificarea.
Diversificarea e dată de natura indicelui. Companiile cu ponderea cea mai mare în general sunt companiile cu cele mai mari profituri.
Consecvența va veni natural făcând investiții recurente.
De ce nu titluri de stat, Junior Centenar sau altele?
De-a lungul timpului doar două clase mari de active au bătut inflația pe termen lung, imobiliarele și acțiunile. Sumele sunt mici pentru a achiziționa imobile, rămâne varianta la îndemână: acțiunile. Nu zic că e complet rău să investești în titluri de stat sau alte vehicule de investiții, dar având în vedere perioada lungă, randamentul așteptat maxim îl am pe bursă.
O poveste a două portofolii
Revin la protagonistele poveștii noastre, Anna are 6 ani deci până la majorat mai are de investit 12 ani, Elsa are 3 și jumătate, deci are aproape 15 ani la dispoziție. Vârstele fiind diferite am ales să aleg strategii ușor diferite de a replica indicele BET.
Elsa, fiind mai tânără va investi în așa fel încât cumpărăturile lunare în timp să apropie ponderiile companiilor din componența portofoliului cât mai fidel spre ponderile indicelui BET-TRN. Dividendele se vor reinvesti 'automat' în momentul în care disponibilul din cont va trece de pragul minim de rentabilitate al ordinelor. Nu e o replicare perfectă a indicelui, dar raportat la sumele disponibile e suficient de aproape.
Anna va avea o altă abordare, ea va investi tot în indicele BET, dar folosind ponderi egale. Teoretic această abordare este mai volatilă decât ponderile bazate pe capitalizare, dar are avantajul că portofoliul profită mai puternic de eventualele creșteri ale companiilor cu capitalizare mai mică. În mod normal randamentul ar trebui să fie marginal mai bun decât în prima variantă. Strategia mai are un avantaj, pentru o replicare a tuturor companiilor e nevoie de o sumă un pic mai mică decât în cazul încercării replicării bazate pe ponderi.
Primul portofoliu mă aștept să acumuleze destul de multă vreme companiile cu cea mai mare capitalizare și cumpărând foarte rar din cele mici. Al doilea portofoliu va fi mai echilibrat, va acumula mai multe acțiuni la companii mai mici mai repede. Se pot face întotdeauna backtest-uri pe seturi de date istorice, dar simulările întotdeauna vor prezenta un caz ideal, niciodată realitatea pieței. Eu însumi sunt curios cum vor evolua cele două portofolii de-a lungul anilor. Anticipez că cea mai mare provocare vor fi rebalansările când iese câte o companie din indice și intră o altă companie, ceea ce se poate întâmpla deja în acest an.
În postarea următoare vă voi arăta numărul de acțiuni la care va trebui să ajungă fiecare companie din fiecare portofoliu, urmând strategia, și câți bani ar necesita în acel moment.