Investițiile lunii Mai 2024
If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die. - Warren Buffett
Pentru cei care abia încep să citească blogul, aventura noastră a început aici.
Despre strategiile de investiții am scris aici și aici.
Voi începe prin a mulțumi celor care au donat bani, încasările nete totale ale blogului au fost în valoare de 34.95 EUR.
Acei bani deja se regăsesc în portofoliile pe care le voi prezenta în cele ce urmează, și respectiv, după conversia banilor din donații am alimentat fiecare cont cu 1176.95 lei.
Începem cu Elsa, în luna aceasta nu a avut alte încasări. Am refăcut tabela cu ponderile așteptate pentru luna aceasta:
Pentru această lună, folosind banii transferați, am achiziționat 41 de acțiuni la Transelectrica (TEL), cu un cost mediu de 29.4278 lei. Noua structură a portofoliului este reprezentată în figura următoare:
Randamentul portofoliului arată în felul următor:
În cazul Annei, ponderile și sumele necesare aproximative sunt:
Cu banii alocați am achiziționat 35 de acțiuni la Purcari Wineries (WINE) ajungând la un cost mediu de 14.4273 lei (anterior 13.9528), și 5 acțiuni la Conpet (COTE) ajungând la un cost mediu de 85.3033 lei (anterior 82.8914) portofoliul arătând în felul următor:
În această lună, portofoliul Annei a performat marginal mai bine decât al Elsei, dar încă există oarecare decalaj. Portofoliile încă sunt destul de mici, urmărirea ponderilor este încă departe de ideal. În timp portofoliile vor crește și impactul banilor noi aduși va scădea din ce în ce mai mult. Peste 10 ani probabil banii noi aduși vor reprezenta undeva sub 1% din dimensiunea portofoliului, moment în care rebalansările și ponderile vor avea o importanță mai mare. Randamentul Annei arată în felul următor:
Luna mai pe bursă stă sub semnul raportărilor pe primul trimestru. Deja au apărut raportările la SNP, BRD, AQ. Acestea au raportat un pic mai bine la venituri dar la profitabilitate un pic mai slab comparativ cu anul trecut. În cazul TRP rezultatul final arată similar cu cel de anul trecut, dar din punt de vedere operațional au performat mai bine. A mai raportat și BVB în cazul căreia rezultatele au fost mult mai bune față de primul trimestru al anului trecut. În curând urmează să vedem și cum s-au descurcat celelalte companii din BET și nu numai.
În această perioadă se desfășoară și primul IPO de la listarea Hidroelectrica, o altă companie din domeniul energiei Premier Energy (PE). Dacă vrem s-o comparăm cu alte companii listate observăm că seamănă cel mai mult cu Electrica (EL), cu diferența că au operațiuni și în Republica Moldova. Compania vine cu intenția să atragă bani pentru achiziția sau dezvoltarea de noi capacități regenerabile. Per total mi se pare o companie destul de solidă, cel mai probabil spre toamnă o vom vedea în BET, moment în care voi fi nevoit să elimin o companie (COTE?) și să adaug PE la portofoliul fetelor. Dar până atunci mai este destul de mult, în acest moment nu putem intui exact ce capitalizare va avea compania în acel moment. Urmăresc cu interes acest IPO deoarece piața are nevoie de sânge nou, fondurile de pensii nu prea se aventurează să mai cumpere acțiuni la companii mai mici, iar la cele mari încep să aibă dețineri semnificative, în jurul limitei legale.
Dupa ce incepe circul cu transnistria, ca pe maia o roade, o sa gasim la discount si WINE si PE. Ma bazez pe drona de la chisinau
nu e riscant sa investesti intrun IPO nou?
stiu ca in general se recomanda cateva luni (sau ani) pt a observa evolutiile financiare, precum si rebalansarile din actionerat...
de curiozitate, cate din companiile din cele doua portfolii de mai sus crezi ca vor mai fi (profitabile, cel putin) si peste alti 10+ ani?! personal, sunt cam pesimist cand vine vb de piata de capital autohtona, asa stiu ca o companie precum KO, MCD, CVX daca au existat peste 50-100 ani, sunt sanse mari sa existe in continuare - dar la noi, cu atatea modificari fiscale...