Investițiile lunii Iulie 2025
If investing is entertaining, if you're having fun, you're probably not making any money. Good investing is boring. - George Soros
Pentru cei care abia încep să citească blogul, aventura noastră a început aici.
Despre strategiile de investiții am scris aici și aici.
Voi începe prin a mulțumi celor care au donat bani, încasările nete totale ale blogului au fost în valoare de 34.95 EUR.
Acei bani deja se regăsesc în portofoliile pe care le voi prezenta în cele ce urmează. După conversia banilor din donații plus contribuția mea lunară de 1180 de lei, am alimentat fiecare cont cu 1268.73 lei.
Am fost întrebat de ce nu-mi folosesc experiența în investiții pentru a îmbunătăți randamentul portofoliilor fetelor prin acțiuni analizate și alese de mine din afara indicelui. Intenția mea cu acest blog este să arăt oamenilor care nu sunt neapărat pasionați de investiții sau de analizat companii că există alternative viabile pentru cei care au totuși un pic de curaj și înclinație spre acest domeniu, față de fondurile mutuale sau ETF-uri. Deși mi-am propus să mai scriu, uneori, în cazul unor evenimente interesante, și despre companii din afara portofoliului fetelor, cred că, pentru marea masă a populației, ar fi un pas mare chiar și să investească într-un ETF, iar pentru cei care vor să învețe un pic mai mult despre bursă, primul pas cel mai bun este să urmeze metodele prezentate aici. De aceea am și ales citatul lui George Soros de această dată: în investiții, cel mai des, investițiile plictisitoare aduc cele mai mari randamente. Așa că o să vă rog să mă iertați dacă o să vă plictisesc în continuare.
Înainte de a trece la portofoliile fetelor, aș vrea să vă scriu, pe scurt, despre Fondul Proprietatea. În urma unei colaborări între mai mulți acționari – atât locali, cât și internaționali – alături de avocați care ne-au sprijinit pentru a ne asigura că toate informațiile sunt corecte din punct de vedere factual și conforme cu datele publice, am redactat o scrisoare adresată tuturor acționarilor Fondului. Această scrisoare am publicat-o în forma unei petiții, pe care o puteți regăsi aici. Cred că este important ca acționarii mici să se implice în companiile lor ori de câte ori nu sunt mulțumiți de direcția pe care acestea o iau.
Luna iunie a fost o lună liniștită din punctul de vedere al informațiilor noi legate de companii, fără raportări sau evenimente semnificative, astfel că TVBETETF, fondul pe care îl pot lua liniștit ca reper pentru bursa noastră, a crescut de la 29,4 la 31,23 lei astăzi, o creștere de peste 6% într-o lună. Am zis că, din punctul meu de vedere, ETF-ul poate fi considerat un reper, deoarece, în mod realist, BET-TR sau chiar și BET-TRN (varianta cu dividendele nete) sunt niște idealuri imposibil de atins, chiar și dacă un investitor sau un fond replică fidel ponderile din indice. Subiectul poate fi amplu dezvoltat, dar e suficient să fim conștienți că indicii încorporează dividendele din momentul ex-date, pe când dividendele sunt plătite câteva săptămâni mai târziu, prețurile acțiunilor putându-se modifica semnificativ între timp.
Revenind la investițiile fetelor, în cazul Elsei, în luna iunie a primit următoarele dividende: 259.86 lei net de la SNP, 25.51 lei net de la SFG, 55.24 lei net de la AQ, 17.16 lei net de la TTS, 109.03 lei net de la FP, 48.64 lei net de la SNN, 226.52 lei net de la H2O, 18.29 lei net de la EL și 301.07 lei net de la TLV, în total 1061.32 lei. Cu banii rămași în cont luna trecută (12.33 lei) în total am avut la dispoziție 2342.43 lei pentru luna iulie.
Ponderile așteptate pentru luna aceasta sunt:
Deja pe 30 iunie am avut destul de mulți bani în cont, astfel am achiziționat din dividendele primite 6 acțiuni la Hidroelectrica (H2O), cu un cost mediu de 121.7 lei ajungând astfel la un preț mediu de 116.4059 lei (anterior 115.1889 lei). Cu restul banilor am cumpărat astăzi 228 acțiuni la Romgaz (SNG), cu un cost mediu de 6.99 lei, ajungând astfel la un preț mediu de 5.2457 lei (anterior 4.1302 lei). În portofoliu au mai rămas 12.83 lei cash. Noua structură a portofoliului este reprezentată în figura următoare:
Randamentul portofoliului arată în felul următor:
Revenind la investițiile fetelor, în cazul Annei, în luna iunie a primit următoarele dividende: 78.04 lei net de la SNP, 35.32 lei net de la SFG, 44.33 lei net de la AQ, 43.66 lei net de la TTS, 172.01 lei net de la FP, 87.56 lei net de la SNN, 105.17 lei net de la H2O, 24.81 lei net de la EL și 88.92 lei net de la TLV, în total 679.82 lei. Cu banii rămași în cont luna trecută (274.76 lei) în total am avut la dispoziție 2223.31 lei pentru luna iulie, iar ponderile și sumele necesare aproximative sunt:
În acest portofoliu, pe 19 iunie am avut destul de mulți bani în cont, astfel am achiziționat din dividendele primite 14 acțiuni la Sphera Franchise Group (SFG), cu un cost mediu de 39.85 lei ajungând astfel la un preț mediu de 31.2180 lei (anterior 27.8056 lei). Cu restul banilor am cumpărat 457 acțiuni la Aquila (AQ), cu un cost mediu de 1.38 lei, ajungând astfel la un preț mediu de 1.1378 lei (anterior 1.0235 lei) și 13 acțiuni la Nuclearelectrica (SNN), cu un cost mediu de 41.7 lei, ajungând astfel la un preț mediu de 44.3267 lei (anterior 45.2203 lei). În portofoliu au mai rămas 485.59 lei cash. În câteva zile vor mai intra niște dividende de la DIGI, PE, TGN și TEL, astfel că voi avea, în curând, ocazia să utilizez și acești bani. Noua structură a portofoliului este reprezentată în figura următoare:
Randamentul portofoliului arată în felul următor:
Ambele portofolii au încasat sume consistente din dividende și urmează să mai încaseze și altele. Deja ponderea dividendelor începe să fie semnificativă raportat la investițiile lunare; acesta este efectul de bulgăre de zăpadă de care vorbea Warren Buffett. Pe măsură ce portofoliul crește, crește și bulgărele și se rostogolește din ce în ce mai rapid la vale, în același timp devenind tot mai mare.